Koji zdravi maslac upotrijebiti

Koji zdravi maslac upotrijebiti

Masnoće su nužno potrebne za optimalno djelovanje tijela.  Prije svega važna je količina i vrsta masnoća koje su dio naše svakodnevne prehrane. Zdrave masnoće korisne su za naše zdravlje, a u prirodi ih možemo naći u obliku ulja i maslaca. U nastavku su predstavljena zdrava masla, koje izabrati i za što ga upotrijebiti.

1. Kokosovo ulje/maslac 
Energetska vrijednost: 885 kcal/100g

Upotreba: u kulinarske svrhe – odlično je jer se s njim može kuhati i na visokim temperaturama, ne zagori zato se može upotrebljavati za pečenje, prženje, pohanje hrane. U kozmetičke svrhe – odlično je za njegu kose, noktiju i kože. Do 24°C je u tvrdom obliku (maslac) na višim temperaturama se istopi i u tekućem je obliku (ulje).

2. Sezamov maslac/tahini maslac 
Energetska vrijednost: 631 kcal/100g

Upotreba: sezamov/tahini maslac bogata je energijska hrana koja sadrži puno masnoća prije svega nezasićenih i 18% bjelančevina.

3. Maslac od kikirikija 
 Energetska vrijednost: 590 kcal/100g

Upotreba: bogata je energijska hrana koja sadrži puno masnoća prije svega nezasićenih i 29% bjelančevina. Zato je odličan dodatak u prehrani sportaša. Možemo ga upotrebljavati kao namaz za kruh, krekerima, čajnom pecivu, kao dodatak smoothijima, tortama ili pecivu. Odlično je za upotrebu kod pripreme različitih umaka s mesom ili povrćem.

4. Maslac od badema
Energetska vrijednost: 650kcal/100g

Upotreba: maslac od badema je bogata energijska hrana koja sadrži puno masnoća, prije svega zdravih nezasićenih masnih kiselina i čak 25% bjelančevina. Možemo ga upotrebljavati kao namaz za kruh, krekerima, čajnom pecivu, kao dodatak smoothijima, tortama ili pecivu. Odlično je za upotrebu kod pripreme različitih umaka s mesom ili povrćem.

5. Maslac od kakaa 
Energetska vrijednost: 894 kcal/100g

Upotreba: u kulinarske svrhe može se dodati u čokoladne napitke, peciva, sladoled ili ga upotrijebimo kao osnovu za izradu čokolade. Maslac možemo koristiti i za masažu, kao kremu za sprječavanje suhe kože i suhih raspucanih usnica. Nježan mirisan maslac od kakaa posebno se preporuča koristiti u ljetnim mjesecima jer odlično vlaži i regenerira kožu. Sadrži vitamin E zato je idealno rješenje za opečenu kožu, Maslac od kakaa nema UV zaštitni faktor ali je bogato vitaminom E i kožu štiti od štetnog djelovanja sunca te ubrzava tamnjenje kože. 

6. Shea/karite maslac
Upotreba: iznimno je bogato vitaminom A, E koji pomaže očuvati vlažnost i mekoću kože. Vitamini kožu opskrbe kolagenom koji smanjuje znakove staranja i sprječava nastanak bora. Posebno se preporuča kod njege suhe i osjetljive kože, za tvrdu kožu na stopalima i laktovima, teza razdraženu i ljuskastu kožu, protiv strija i nastanka ožiljaka.  

ČLANAK NAPISALA: Malinca Tea    

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.