Khachapuri (Gruzijski kruh sa sirom)
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Khachapuri (Gruzijski kruh sa sirom)

SASTOJCI (za 5 do 6 kruhića):
Tijesto: 
* 1 žličica himalajske soli
* 1 žličica kvasa u prahu
* 1 žličica šećera
* 3,5 šalice pšeničnog brašna iz ekološkog uzgoja
* 1 šalica vode
* 1/2 šalice mlijeka
* 1 žlica maslinovog ulja
Nadjev:
* 1,5 šalice sira edamca ili trapista
* 1,5 šalice mocarele
* 1,5 šalice feta sira
* 5/6 jaja + 1 jaje za premaz

OPIS POSTUPKA: Tijesto: U posudi promiješamo sol, kvasac, šećer i brašno. Dodamo mješavinu mlijeka i vode koju smo prije toga zgrijali na cca 50 stupnjeva. Zamijesimo s rukama ili s aparatom da dobijemo glatku i elastičnu masu. Nakon toga dodamo još jednu žlicu maslinovog ulja i mijesimo još 1 minutu. Ja sam mijesila s aparatom (MUM Bosch), ne na ruke.

Posudu malo premažemo s maslinovim uljem i u nju stavimo tijesto. Pokrijemo s prozirnom folijom i pustimo tijesto u toplom prostoru sat vremena. Maknemo prozirnu foliju i s prstima par puta zgnječimo tijesto da se malo spusti. Onda ponovo zatvorimo s prozirnom folijom i pustimo da odstoji još dodatnih 30 minuta.

Nadjev: Za to vrijeme do tijesto pustimo da stoji, na malene komadiće narežemo sve sireve i promiješamo ih skupa u posudi. Nakon pola sata uzmemo iz posude i stavimo ga na površinu na koju smo nanijeli brašno. Razrežemo ga na 5 ili 6 jednakih dijelova i razvaljamo u kugle promjera cca 25 cm. Rubove okrenemo na unutra da bi dobili oblik brodića kao što vidite na slici.

Brodiće stavimo na pekač na kojem je papir za pečenje i premažemo ih s jajetom. Onda jednakomjerno po svim brodićima rasporedimo nadjev od sira. Pečemo 15 minuta na 200 stupnjeva da rubovi postanu zlatno pečeni.

Uzmemo iz pećnice i na sredini svakog brodića napravimo rupu u koju ulijemo jaje. Pečemo još dodatnih 5 do 6 minuta na 200 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi i o vrsti pećnice koju upotrebljavate.
Prije nego servirate ukrasite još s koprom. Najbolje je da serviramo još toplo iako je jelo i drugi dan dobro.

Autor: Malinca Nastja

Želiš poslati svoj recept?