Kako se riješiti prištića i nečiste kože?

Kako se riješiti prištića i nečiste kože?

I tebi već ujutro pokvari dan pogled u ogledalo, kad na licu ne možeš ne primijetiti novonastale prištiće?

Iako si već prešla ili prešao 20 (ili 30 godina), tvoja koža je još uvijek puna akni? Nije li bilo rečeno da se to događa samo u pubertetu?! Možeš si misliti.

Ako i ti imaš problema s masnom, nečistom kožom s prištićima, aknama, ožiljcima i miteserima, onda se vjerojatno slažeš sa mnom da ti problemi mogu biti prava noćna mora.

Ne odustaj prebrzo, jer znam da misliš kako si isprobala ili isprobao već apsolutno sve...

Da, ni muškarci nisu imuni na ove tegobe.

U posljednja dva mjeseca sam dobila jako puno pitanja o tome što savjetujem za njegu masne i nečiste kože. Baš zato sam odlučila dati ti par savjeta kako izbjeći nepravilnosti na koži i pobrinuti se da se stanje ne pogorša.

Prije nego krenemo s rješavanjem tegobe, moramo najprije razumijeti zašto i kad se tvoji problemi uopće pojavljuju.

Glavni uzrok za nečistu kožu i posljedično prištiće, akne i ostale nepravilnosti na tvojoj koži, je ubrzano lučenje sebuma koji začepljuje pore. Upravo tamo se stvaraju super uvjeti za bakterije, koje se razmnožavaju i uzrokuju upale i crvenilo.

Pitaš li se ikad kakvu kozemitku koristiš za njegu svoje kože? Znaš li da na kožu u prosjeku dnevno naneseš čak 500 različitih kemikalija? Nevjerojatno, znam.

Ti kozmetički proizvodi ne samo da štete tvojoj koži, već i doprinose dodatnom zatvaranju pora, osobito ako su njihova osnova masti.

Dakle, ulja ne dolaze u obzir? Naprotiv!

Neka prirodna ulja imaju nekomedogenu strukturu, što znači da ne začepljuju pore i odličan su izvor linolenske kiseline, koja spriječava nastanak novih akni i poboljšava izgled masne kože. Takvo je na primjer hladno prešano, nerafinirano ulje od šipka. 

Reci mi što jedeš i reću ću ti kakvu kožu imaš.

Nepravilna prehrana može samo dodatno pogoršati stanje tvoje kože. To je hrana koja iritira tvoje žlijezde lojnice: pržena i masna hrana, slatkiši, alkohol, prezačinjena hrana, mlijeko i mliječni proizvodi, te previše soli.

U svoju prehranu uključi hranu koju akne ne vole: voće i povrće, bogato vitaminom C (agrumi, brokula, bobičasto voće), vitamin E u oraščićima i sjemenke, te hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, kao što su ribe. Prema istraživanjima, akne pomaže ublažiti i hrana s niskim glikemijskim indeksom. Tu ubrajamo integralne i neprocesuirane namirnice. 

Koliko tekućine na dan popiješ? Naravno, kava se ne broji. Ona, naime, dehidrira tijelo i loše utječe na tvoju kožu. Za hidrataciju kože su nužno potrebne barem 2 litre vode ili nezaslađenog čaja.

Što je sa stresom?

Koža je ogledalo tvojeg raspoloženja. Na njoj se vide hormonalna neravnoteža koje tijelo doživljava svaki dan. Cure ste sigurno primijetile da se prištići pojavljuju tik prije menstruacije. No, to je to. :)

Pokušaj izbjeći stresne situacije. Da, znam, to je lako reći. Zato ću ti predložiti da si radije uzmi vrijeme za opuštanje i na primjer otiđi u saunu koja odlično otvara pore i očisti toksine iz kože.

Na stanje svoje kože u velikoj mjeri možeš utjecati i lošim navikama. Koliko često se uhvatiš da prištiće nikako ne možeš ostaviti na miru i počneš ih stiskati odnosno grebati?

Ne radi to! Tako ćeš samo pogoršati cijelu stvar. Stiskanjem i grebanjem samo oštećuješ kožu, a često se upala raširi, te se time uspori i liječenje. Stiskanjem nečistoće i bakterije još dublje gurneš u sloj kože i tako svojoj koži priuštiš trajne ožiljke.

Savršeni ritual za njegu nečiste kože

Temelj lijepe kože,  pored prehrane i dovoljno tekućine, čini i pravilna njega. Kod njege nečiste kože moramo biti još oprezniji.

1. U prvom redu je jako važan pravilan izbor gela za čišćenje. Gelovi za čišćenje lica često su izuzetno agresivni, zato ti predlažem da posegneš za prirodnim, nježnim gelovima za osjetljivu kožu koji ne sadrže mnogo alkohola i umjetnih sredstava za pjenjenje, koji dodatno iritiraju tvoju kožu.

Lice si umivaj dva puta na dan – ujutro i navečer. Navečer koži posveti nešto više pažnje i ukloni šminku iz svih dijelova lica.

Tijekom umivanja izbjegavaj trljanje kože grubim površinama. Lice obriši s nježnim ručnikom ili ga samo potapkaj. Predlažem ti da često mijenjaš ručnik za lice (barem 2 puta tjedno), jer se bakterije na vlažnim površinama još brže razmnožavaju. Često si peri ruke i izbjegavaj konstantno diranje lica (pa čak i dekoltea ili leđa). To će biti izazov, je li?

2. Tvoja koža neće biti lijepa samo zbog dobre kreme, ulja i drugih kozmetičkih preparata, već i zato jer će biti dubinski očišćena. Tu zadaću odlično obavlja glinena maska.

Glina je zbog svojeg iznimne snage upijanja učinkovito sredstvo za dubinsko čišćenje kože. Na sebe odlično veže toksine, odnosno masti.

Glinenu masku koristi 1-2 puta tjedno. Ako je tvoja koža normalna ili mješovita, preporučuje se korištenje 2-4 puta mjesečno, a 1-2 puta mjesečno ako je tvoja koža suha i osjetljiva. Za suhu kožu je preporučljivo u masku dodati 1 kapljicu omiljenog ulja. Tako neće previše isušiti kožu.

3. Nakon čišćenja koža obavezno treba dostatnu hidrataciju. Za savršeno toniranje upotrijebi ekološki hidrolat čajevca, koji je itekako prikladan za nečistu kožu. To je ujedno i najprirodniji oblik tonika i sadrži samo kvalitetne prirodne sastojke, te 0 % sintetike. Hidrolat čajevca učinkovito smiruje razdraženu kožu i ublažava crvenilo na licu.

Upotijebi ga ujutro i navečer, jer odlično dezinficira i osuši prištiće i ostale nepravilnosti na licu. Kod njege suhe kože upotrijebi hidrolat samo jednom dnevno.

4. Na osjetljive dijelove nemoj nanositi masne kreme koje će dodatno začepiti pore. Prilikom nanošenja hidrolata jednom na dan (savjetujem navečer) na još vlažnu kožu nanesi ekološko ulje od šipka.

Za upotrebu je mnogo prikladnije hladno prešano, nerafinirano ulje, jer očuva sve važne sastojke. Naravno, mora biti 100 % čisto. Ulje od šipka sadrži mnogo vitamina koje akne ne vole, učinkovito hidratizira kožu, ne ostavlja masan trag i jer nije komedogeno – ne začepljuje pore. Prikladan je za sve tipove kože.

Savršeni ritual za njegu tvoje kože sad možeš pronaći u ovom paketu. Paket sadrži 100 % hladno prešano ulje od šipka iz ekološke proizvodnje, 100 % hidrolat čajevca iz ekološke proizvodnje i glinenu masku. 

Obećajem ti da će tvoja koža s pravilnom njegom i 100 % prirodnom kozmetikom već nakon mjesec dana biti čišća, blistava i s manje nepravilnosti.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.