Indijska večera
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Indijska večera

Indija - država jako začinjene i pekuće hrane. Pripremljena jela na serviraju s pravom eksplozijom okusa. Indijska kuhinja se vrti oko obilnog začinjavanja sa začinima kao što je kumina, kardamomom, kurkuma, senf, klinčići, đumbir, muškatni oraščić, papar, cimet, senf, tikka masala…

Za glavno jelo indijske večere sam izabrala najpopularnije jelo u Indijskim restoranima širem cijelog svijeta. Moj indijski izazov je postao Pileći Tikka Masala. Da sve razveselim i javim da se radi o jednostavnoj pripremi s nama poznatim glavnim sastojcima. Jednu zagonetku nam postavlja začin mješavina Tikka Masala iako vam za nju predlažem super jednostavno rješenje >>> mješavinu začina Tikka Masala. 

*500 g pilećih prsa
*4 luka
*7 žlica kokosovog ulja
*30 g maslaca (običnog ili ghee)
*100 ml pasirane rajčice
*250 g grčkog jogurta
*2,5 žlice mješavine začina Tikka Masala
*200 ml kokosovog mlijeka
*1 šalica smeđe riže
*himalajska sol (po okusu)

Opis postupka: Ogulimo luk i na sitno ga narežemo. Operemo pileće meso, narežemo ga na tanke trakice. Najbolje je prerezati pileća prsa na pola i svaki dio na tanko rezati po širini.

Slijedi termička obrada mesa. Najlakše i najsigurnije ako se peče u keramičkoj dubokoj posudi. U duboku posudu ulijemo kokosovo ulje (5 žlica) te maslac (30g). Najbolje je upotrebiti tradicionalni indijski maslac Ghee. Naše babice su Ghee maslac poznavale kao pročišćeni maslac.

Za to vrijeme kada se ulje i maslac griju dodamo u tu mješavinu narezani luk. Luk se s povremenim miješanjem na niskoj temperaturi peče dok ne postane smeđi i dok se ne smekša. Na popečeni luk stavimo mješavinu začina Tikke Masale (1,5 žlice). Sve skupa brzo zalijemo s pasiranom rajčicom (100 ml) i kokosovim mlijekom (200ml). Sve skupa miješamo i pečemo još oko 7 minuta odnosno toliko dugo dok ta mješavina začina lijepo ne zamiriši. Pripremljen umak je srednje guste teksture.

U drugoj tavi na 3 žlice kokosovog ulja popečemo narezane pileće trakice koje smo začinili s 1 žlicom Tikke Masale. Pileće trakice popečemo na oba dvije strane. Prvo ih popečemo na jednoj strani dok meso samostalno ne odstupi od tave, onda trakice okrenemo i popečemo ih još na drugoj strani. Na taj način dobiju trakice lijepo zapečenu koru. Kada je meso pečeno, stavimo ga u dublju posudu. Tada počinje povezivanje aroma mješavine začina.

Umak i meso spajaju i kuhaju idućih 15-20 minut na minimalnoj temperaturi koja zadržava da sve skupa vrije. Za to vrijeme probavamo pripremljen umak. Skroz mirne savjesti ju možemo dopuniti sa željenim začinima koji su ubiti dio mješavine začina Tikka Masala. Jelu možete dodati: sol, kuminu, papriku, mljeveni cimet, mljeveni korijander, čili u prahu, garam masalo (mljeveni cimet, mljeveni crni papar, mljevene klinčiće, mljeveni kardamom).

Na kraju dodamo u pripremljeno jelo još na sitno narezan korijander. Zajedno sa grčkim jogurtom (250g) ga umiješamo u napravljeno jelo.

Osim Pilećeg Tikka Masala sam na indijski način servirala i smeđu rižu. Ta riža je u usporedbi s bijelom rižom puna vlakana, hranjiv i punijeg okusa.

Prije upotrebe je potrebno smeđu rižu dobro isprati s vodom. Najbolje ga je prije samog kuhanja namakati jedno 15 minuta i onda skuhati u omjeru voda i riža 2:1. Rižu zavrijemo i onda ju još kuhamo na umjerenoj vatri 30 minuta. Među kuhanjem dodamo još 0,5 male žličice himalajske soli. Po potrebi dodajemo i vodu.

Kada imamo napravljenu Tikka Masala piletinu i skuhanu smeđu rižu sve skupa serviramo u duboki tanjur. Prvo stavimo rižu i na nju prelijemo Tikka Masala Piletinu.

Indijska slastica – indijska riža na mlijeku jer ga se ne možemo zasititi :) 

Indijski riža na mlijeku (za 4 osobe):
*100 g riže 
*cca1 l mlijeka
*3  kardamoma
*75 g kokosovog šećera
*1 cimetova granica
* 4 klinčića

* 50 g bademovih listića
* šaka oguljenih badema
* 1 sočan i zreo mango

Opis postupka: Prvo istresemo rižu u cjedilicu i isperemo s vodom. Rižu ispiremo dok ne teče bistra voda. Rižu ocijedimo. Mlijeko izlijemo u posudu s debelim dnom iz nama poznatog razloga ( da nam  mlijeko ne zagori na dnu posude) te ga na niskoj temperaturi zgrijemo do vrelišta. Za vrijeme grijanja u njega dodamo rižu. Sve skupa promiješamo i pustimo da vrije na najnižoj mogućoj temperaturi. Po potrebi dodajemo mlijeko. Veća potreba po mlijeku nastane zbog otkrivene posude, zato je bolje pokriti posudu. 

Za vrijeme kuhanja riže zdrobimo kardamom zrna. Ne zaboravite da ih je prvo potrebno oguliti! U posudicu stavimo kokosov šećer, cimet, klinčiće i sve skupa dobro promiješamo. Mješavinu šećera istresemo u posudu s rižom.

Još uvijek na niskoj temperaturi polako kuhamo aromatiziran i slatku rižu na mlijeku oko  50 min. Za vrijeme kuhanja je potrebno rižu stalno miješati tako da izbjegnemo mogućnost da se zalijepi za posudu. Kao što sam već rekla po potrebi možete dodavati mlijeko. Za vrijeme kuhanja dodamo na sitno narezanu šaku badema i umiješamo ih u još toplu rižinu masu.

Kada je riža kremasta maknemo je s vatre i ohladimo. Prvo ohladimo na sobnoj temperaturi, kasnije ga stavimo u hladnjak. Dok ga hladimo na sobnoj temperaturi maknemo cimetovu grančicu i klinčiće.

Prije serviranja ogulimo zreli i sočan mango te smiksamo ili zgnječimo tako da dobijemo pire od manga. Ohlađenu rižu serviramo u manje duboke posudice, preko njega stavimo bademove listiće i pire odmanga. Kao dekoraciju možemo upotrebiti cimetovu grančicu te prstohvat cimeta u prahu.

Slastica je pripremljena za uživanje! डोबर टेक >> što znači DOBAR TEK!

Nakon ukusne večere slijedi gledanje Indijskega filma Dangal - Wrestling competition (sportska

drama) kojeg vam preporučuje cijelo okupljeno društvo :) 

AUTOR: Kaja Podkrižnik

Želiš poslati svoj recept?