Uporaba himalajske soli – netaknutog izvora

Uporaba himalajske soli – netaknutog izvora

timthumbHimalajska kristalna sol najčistiji je i najstariji oblik soli na zemlji. Od ostalih vrsta soli  razlikuje se po roza boji, iznimno hranjivoj vrijednosti, sadrži čak 84 različitih minerala i ostalih elemenata (željezo, bakar, magnezij…).  Izuzetno je bogata elektrolitima (kalij, kalcij, bikarbonati, kloridi…) koji uzdržavaju optimalan omjer svih elemenata koji izgrađuju naše tijelo. Nijansu roza boje odražava količina željeza; što ga je više boja je izrazitija.

Potječe iz antičkih nalazišta morske soli na Himalaji, gdje je nastala prije milijun godina kao posljedica ogromnih tektonskih pritisaka u pramoru. Danas je još uvijek netaknuti izvor, izoliran od nečistoća, toksina i drugih onečišćenja okoliša. Domaćini ju pridobivaju ručno iz podzemnih rudnika soli bez bilo kakve pomoći mehanizacije Ručno ju pridobivaju, čiste i suše na suncu koje je važan čimbenik za isparavanje vode i u procesu kristalizacije himalajske soli.

Himalajska sol je nerafinirana i koristi se kao u kulinarske tako i u ljekovite svrhe te u  proizvodnji kozmetike u obliku raznih kupki i pilinga za tijelo. Na području Himalaja dugo vremena je bila sredstvo plaćanja.

Korištenje himalajske soli u kuhanju vrlo je poželjno jer svojim visokim sadržajem minerala potiče pravilnu apsorpciju unesene hrane, učinkovito kontrolira pH u tijelu, pomaže regulirati krvni tlak i cirkulaciju krvi te uspješno uklanja toksine iz tijela. Himalajska sol ima, između ostalog, mnogo veći hranjivu vrijednost od tradicionalne jodirane soli zato je puno zdravija. Unatoč brojnim povoljnim učincima himalajske soli potrebno ju je koristiti umjereno.

Himalajska kristalna sol i njeni iznimni učinci na tijelo 

Himalajska sol svojom jedinstvenom strukturom ima blagotvoran učinak na tijelo, daje mu energiju, neutralizira, čisti, pomlađuje i opušta. Redovitom upotrebom u vašem organizmu dovesti će do slijedećih promijena: višak vode tijelu će se smanjiti, pH ravnoteža će biti stabilna, razina šećera u krvi će biti uravnotežena, mozak će biti bolje prokrvavljen, hrana koju unesete u tijelo bolje će se probaviti. Između ostalog, himalajska kristalna sol potiče djelovanje bubrega, žuči i jetre, uklanja bolove uzrokovane grčenjem mišića, pomaže kod kroničnih respiratornih problema te čišćenja sinusa, blagotvorno djeluje na krvne žile i strukturu kostiju i pomaže vam da lakše i bolje spavate. Mnogi su potvrdili da im je himalajska kristalna sol pomogla kod reumatskih i kožnih bolesti kao što je psorijaza i razni osipi.

Nekoliko savjeta za upotrebu himalajske solihimalajska_sol_3140811

- Za detoksikaciju: 1 kg himalajske soli usipajte u oko 100 litara vode temperature 37 stupnjeva celzija.

- Za inhalaciju: u ½ do 1 litre kipuće vode dodajte 2-4 žličice himalajske soli i inhalirajte.

- Za njegu i čišćenje kože: koristite solnu otopinu – za čišćenje rana ne bi smjela biti veća od 1%, za liječenje akni i začepljene pore ta obloge za ubode insekata neka bude oko 10%.

- Za učinkovitu piling masku: himalajskoj soli dodajte ulje.

- Za eliminaciju lošeg tjelesnog mirisa: koristite 10 do 12% otopinu himalajske soli.

- Za higijenu zubi i usne šupljine: koristite nerazrijeđenu ili razrijeđenu himalajsku sol.

- Za tople obloge za bolove u zglobovima i mišićima: himalajsku sol istresite u pamučnu vrećicu, zavežite i ugrijte na 70 stupnjeva Celzija.

- Za vruće obloge: koristite 8% otopinu himalajske soli u koju umočite čistu krpu i s njom pokrijete bolni dio tijela.

- Za ispiranje grla i nosa kod prehlade: koristite 1% otopinu himalajske soli.

Članak napisala: Malinca Nastja                                        


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.