Dojenje: kako do više mlijeka?

Dojenje: kako do više mlijeka?

Činjenica je da je majčino mlijeko najbolje za dijete. No, što ako se kod tog tako prirodnog i naizgled jednostavnog zadatka pojave problemi?

Budući da sam upravo završila s porodiljnim dopustom, vjerojatno sam najbolja adresa s najsvježijem iskustvom za pisanje o toj temi.

Dakle … da ti prvo predstavim malo ''pozadinu naše priče''.

Nikad nisam imala nekih problema s dojenjem sinčića Bora. Vjerojatno sam jedna od onih sretnica, jer mi je dojenje išlo onako ''školski'', kako bi to rekle sestre u rodilištu. Dakle, kad je došao na svijet, želio je jesti. Još i danas je tako. :)

Nažalost, Malince često čujemo ne previše ugodna, odnosno sve samo ne idealna iskustva velikog broja mamica. Budimo realne. Mamica koje doje bez ikakvih problema je zapravo jako malo. Zapravo, njih je samo ČETVRTINA! Ludo, znam. I mene je taj podatak iznenadio.

Dojenje može biti prava borba. Prvo vlastiti osjećaj krivnje i nemoći, a zatim još pametovanje zdravstvenih djelatnika i okoline, koji te bombardiraju brojnim savjetima. A oni su, ruku na srce, ne samo jako zamarajući i naporni, nego ponekad čak i jako pogrešni.

Ako ne ulaziš u onu skupinu mama koje uopće ni ne znaju da doje, da te odmah utješim – odnosno ne – da ti naglasim: ''S tobom i tvojim djetetom nije apsolutno ništa krivo.''

Što više dojim, više ću imati mlijeka. No, je li zaista tako?

Tu si rečenicu sigurno čula najmanje milijun puta otkad si rodila, zar ne? U teoriji to uvijek lijepo zvuči, no kako je u praksi? Ne tako poticajno. Ako imaš osjećaj da je tvoja bebica stalno ''prikopčana'' na tebe, a nema pravog učinka, čitaj dalje.

Pripremila sam ti par praktičnih savjeta kako pomoću jednostavnih trikova možeš potaknuti laktaciju i koje su to namirnice, koje ti mogu pomoći za nastanak mlijeka.

Tatica, zasuči rukave!

U prvom je redu najvažnije da dojilja ima raznovrsnu, zdravu i urednu prehranu. To znači da moraš jesti 5–6 obroka na dan. Sad si sigurno misliš: »Kad kvragu da između previjanja, hranjenja, bljuckanja, pronađem još vremena i za kuhanje?« Tko kaže da ćeš ti pripremati hranu? :D Predlažem ti da za to zadužiš tatu. Neka si nakon poroda uzme očinski dopust, koji mu pripada i tako te već na početku razbremeni.

Hrana na koju ne smiješ zaboraviti je prije svega povrće i voće, kvalitetni ugljikohidrati u obliku integralnih namirnica (t. j. hrana koja sadrži integralne žitarice) te bjelančevine. Također, neće ići bez vlakana koja će ti olakšati probavu i pobrinuti za apsorbciju hranjivih tvari.

Ne zaboravi da tijekom dojenja nije najbolje vrijeme za mršavljenje. Naime, tijekom dojenja moraš pojesti u prosjeku dodatnih 550 kalorija dnevno.

Što jesti?

Zobene pahuljice su super hrana za poticanje nastanka mlijeka. Možeš ih pripremiti s jogurtom, voćem, cimetom i kokosom. Ukusan obrok je jednostavan i brz za pripremu, te će te zasititi i dati ti sve važne hranjive tvari.

Nekad su govorili da dojilja mora pojesti velike količine palente (kukuruzni gris). I bili su u pravu. Naime, ugljikohidrati su jedan od ključnih sastojaka za nastanak mlijeka i od tu izvire vjera u palentu.

Čenjak odlično potiče nastanak mlijeka, a također i hrana s kojom se bebica navikne na novi okus. Češnjak mlijeku daje specifičan okus koji odgovara djeci i zbog njega će s veseljem sisati. Nije grijeh probati, zar ne?

Mrkva je namirnica koju bi morali jesti svaki dan. Čaša svježe iscijeđenog soka od mrkve napraviti će čudo za tvoje dobro raspoloženje i laktaciju.

Iz vode u mlijeko

Znaš li da se tvoja potreba za tekućinom poveća tijekom dojenja i to skoro za duplo? Da, tekućina je nužno potrebna za nastanak dostatne količine mlijeka. Sjećam se da sam prvih mjeseci tijekom dojenja bila vrlo žedna, zato sam uvijek dok bih dojila sjedila s barem jednom čašom vodom na dohvat ruke.

Najprikladniji napitak je naravno voda, te nezaslađeni voćni i biljni čajevi. Preporučujem ti da odabereš ekološke inačice čajeva, te biljne čajeve koji su prikladni i za djecu: komorač, kumina ili anis.

Čaj s listovima maline se ne preporučuje samo tijekom dojenja, već i skrajuće i olakšava porod, te pozitivno utječe i na dojenje.

Što je s pivom – koliko je istine u tom mitu?

Ispijanjem piva u tijelo unosiš veće količine tekućine koju možeš nadomjestiti i čajem ili vodom. Istina je da ima manja količina piva umirijući učinak i zato može ugodno utjecati na dojenje. U svakom slučaju je pametniji izbor bezalkoholno pivo i to u ograničenim količinama. Čak i bezalkoholno pivo sadrži nešto alkohola.

Jednostavan trik za poticanje laktacije

Prije početka dojenja prsa otuširaj toplom vodom ili na prsa na par minuta stavi tople obloge.

Za kraj zapamti još ovo. Dojenje ti sigurno NEĆE ići ako:

  • se ne budeš doslovno prisilila na počinak i priuštila si što više spavanja (koliko je to moguće),
  • budeš gledala na sat – nema rasporeda kad je dojenje u pitanju!
  • budeš slušala sve ''dobronamjerne'' savjete kojih nije malo,
  • nećeš moliti za pomoć: partnera, mamu, tete …,
  • si ne budeš priuštila kakav sat (no, barem pola) samo za sebe,
  • ćeš željeti imati savršeno pospremljen stan – točno onako kako je bio nekad.

Sretno. :)

Komentari (1)