Danski koncept života Hygge koji me je oduševio

Danski koncept života Hygge koji me je oduševio

Da li ste već čuli za riječ HYGGE? Radi se o riječi koja se je u Danskoj pojavila davne 1800 godine. Riječ potječe iz norveškog jezika, direktnog prijevoda na engleskom kao i na hrvatskom nema. Ne radi se o fizičkoj stvari nego o osjećaju, iskustvu koje donosi toplinu u našu svakodnevicu.

Par podsjetnika koji opisuju riječ hygge:
- užitak pri prisutnosti nekih smirujućih stvari,
- ugodan osjećaj mirnoće,
- kakao uz sjaj svijeće,
- umjetnost kreiranja intimnosti.

I ja sam se prvi put susrela s riječi Hygge prošle godine u Kopenhagnu i zato što me je zanimalo više o tome, naručila sam si u online trgovini BookDepository za 9,72 € s besplatnom dostavom knjigu The little book of Hygge (The Danish way to live well) autora Meik Wiking.

Knjiga me je jednostavno oduševila. Zaključila sam da polovično živim po konceptu Hygge, sada želim u svakodnevicu uvesti što više zakona Hygee života :)

Hygge obuhvaća sve što nam donosi ugodne i tople osjećaje. Namijenjen je za to da si u svakom danu znamo dočarati te osjećaje. Načini su različiti. Moji najdraži:

1.    Svijeće: svijeće daju ugodnu, romantičnu svjetlost, osjećaj smirenosti i istovremeno djeluju jako toplo. Ja si ih upalim svaku večer iako moj dragi nije baš oduševljen da sam takva piromanka :) Da li ste znali: 28% stanovnika Danske si svijeću upali svaki dan.

2.    Čitanje dobre knjige sa šalicom kave ili čaja: to je moja daleko najdraža vrsta uživanja za vikende. Nema boljeg od udobnog naslonjača, dobre knjige, toplog čaja i činjenice da ti se nigdje ne žuri. Za idealne trenutke su tu i tople pletene čarape koje mi svake godine štrika moja baka i moj najdraži pulover za doma. Da li ste znali: telefoni, kompjuteri su anti-hygge. 

3.    Užitak u sitnicama (komad domaće torte ili kvalitetne čokolade, šalica jake i ukusne kave) s dobrim društvom. Da li ste znali: Danci pojedu najviše šećera po osobi u Europi - kar 8,2 kg na godinu :) Ja moram reći da bijeli šećer nemam doma već više od dvije godine - umjesto toga upotrebljavam kokosov šećer, steviju ili eritritiol.

4.    Kamin: toplina, miris i svjetlost koju daje kamin je totalni hygge. I ja imam u spavaćoj sobi kamin na bioetanol, ali to nije to, nema pravi miris po drvetu. Svejedno je zamjena koja može dočarati opuštajuće trenutke.

5.    Jastuci i deke posvuda: na kauču, na krevetu, terasi, naslonjaču, podu … Ja sam išla brojati i zaključila da imam u stanu za dvije osobe 21 jastuk :D

6.    Igre: moj dečko i ja opsjednuti smo s društvenim igrama, doma ih imam 29 :) Srijedom i subotom navečer se kod nas doma okupimo i igramo društvene igre. Puno više društvenije je nego gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru.

7.    Šetnja po šumi s mojim dlakavcima: hygge koje doživim skoro svaki dan kada vodim dva, ponekad tri (od susjeda) psa u šetnju. Nema ljepše od njihovog veselog repa i mirisa šume.

Nabrojala sam samo neke od mojih najdražih hygge trenutaka. Među hygge spadaju još i: drveni proizvodi, kuhanje u dobrom društvu, vintage proizvodi, keramika, zagrljaj, pisanje pisama, najdraži film i glazba, Božić s familijom, pisanje dnevnika, stvaranje albuma sa slikama, branje gljiva, uživanje uz pečeni kesten i vino, sanjkanje, uživanje s partnerom, druženje s prijateljima, kupanje, planinarenje, putovanja, igranje s djecom, piknik, bicikliranje, …

Hygge trenutke si moramo rezervirati za sebe, obitelj i uže prijatelje baš svaki dan.

Svima koje je ovaj članak oduševio preporučujem da si pročitate knjigu
Hygge gdje je još jako puno informacija o tom konceptu života. Između ostalog možete saznati kojih 6 dimenzija sadrži hygge, unutra možete naći puno dobrih hygge recepata, ideje za hygge aktivnosti po godišnjim dobima, kako uključiti hygge u svoju svakodnevicu …. Knjigu možete naručiti OVDJE.

P.s.: Da li ste znali da su Danci unatoč dugoj, hladnoj i tamnoj zimi najsretniji narod u Europi. Nije slučajnost da je to baš zbog Hygge koncepta života.

PRIPREMILA: Malinca Nastja

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.