Kandida – izvor velikih tegoba

Kandida – izvor velikih tegoba

Vjerojatno su svi čuli za kandidu. Danas je volimo kriviti za kojekakve probleme. I premda ona sigurno nije kriva za apsolutno sve, apsolutna je istina da je stil života suvremenog čovjeka takav da se problemi s kandidom brže javljaju. Koji su simptomi i koliko kandida može biti opasna? 

Kandida je gljivica ili vrsta gljivice koja je u normalnim uvjetima zdrav dio našeg tijela ili mikrobiom bakterija i gljivica na koži, sluznicama, u ustima i probavnom sustavu, a kod žena i u rodnici. Kada je u zdravoj količini i ravnoteži u tijelu, pomaže nam u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Međutim, problemi nastaju kada dođe do njenog pretjeranog rasta …

Značaj imunološkog sustava … 

Kada imamo jak imunološki sustav i zdravi smo, kandida se rijetko pretjerano razmnožava. Međutim, postoje čimbenici rizika koji uzrokuju da uvjeti u tijelu pogoduju rastu.

Pored oslabljenog imunološkog sustava, ubrajamo i:

  • pretjeran unos šećera koje kandida obožava,
  • korištenje antibiotika, koji osim loših bakterija odstranjuju i dobre te ostavljaju prostora za širenje oportunističkih gljivica i bakterija,
  • korištenje kontracepcijskih tableta koje utječu na mikrofloru,
  • uzimanje steroida,
  • konzumiranje alkohola,
  • uzimanje droga.

Jedan od čestih krivaca, kojemu pripisujemo premalo pažnje, je i stres ...

Stres utječe na cijeli organizam, slabi naš imunološki sustav, uzrokuje i hormonsku neravnotežu pa može biti skriveni krivac koji utječe na rast gljivica.

S kakvim se simptomima najčešće susrećemo?
* bolovi u trbuhu, nadutost i vjetrovi,Kandida
* zatvor ili proljev bez vidljivog razloga,
* neobjašnjiva upala uretera, mjehura i bubrega,
* upala rodnice i bijeli iscjedak,
* neredovite mjesečnice,
* hladne ruke i noge,
* neobjašnjiva bol u mišićima,
* stalni umor,
* gljivične infekcije stopala, noktiju i vlasišta,
* loše pamćenje i magla u glavi,
* valovi vrućine,
* anksioznost i depresija,
* nizak libido,
* loš zadah,
* stalna želja za slatkim.

Gljivica kandida širi se i kod žena i kod muškaraca i ne ovisi o dobi. Gore navedeni simptomi često se pripisuju drugim uzrocima, a kandidi se ne pridaje puno pažnje. Sve dok se ne radi o sustavnoj infekciji koja se pojavljuje u krvi i uzrokuje jako teške simptome, često se ne shvaća ozbiljno.

Kod sustavne infekcije, gljivica ulazi u krvotok i širi se na druga područja poput očiju, srca, mozga i bubrega. Simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, kožne osipe, glavobolje, zamagljen vid i bol. Organizam u ovom slučaju ne reagira na liječenje antibioticima, a infekcija se može potvrditi vađenjem krvi.

Česti vanjski simptomi su sljedeći:

Kandidijaza kože nastaje kada se koža na tijelu inficira. Najtipičnija mjesta na kojima se kandida razvija su koža između prstiju na rukama i nogama, nokti, pazusi, ispod dojki ili u preponama. Glavni simptom je crveni osip koji svrbi. Također je čest tzv. pelenski osip kod beba uzrokovan vlažnim predjelom zbog mokrih pelena.

Ponekad kandida zahvati i sluznicu u ustima i grlu. To se očituje kao bijele promjene na unutarnjoj strani obraza ili na jeziku. Simptomi mogu uključivati ​​loš zadah, bol pri gutanju, poremećaj okusa i suha usta. Vrlo su karakteristične i bijele naslage na jeziku koje su dobar pokazatelj problema s prekomjernim razmnožavanjem kandide.

Vaginalne gljivične infekcije, koje se nazivaju i vulvovaginalna kandidijaza, javljaju se kada se gljivica candida albicans pretjerano razmnoži u vagini. Simptomi vaginalne gljivične infekcije uključuju iritaciju, svrbež, upalu i gust, bijeli vaginalni iscjedak. Ovi problemi mogu nastati i zbog hormonalnih poremećaja ili nepravilne njege pa čak i pretjeranog pranja rodnice.

Da li imam kandidu?

Imamo li kandidu, možemo provjeriti i jednostavnim kućnim testom. Poznata je procedura promatranja sline koju je najbolje raditi ujutro natašte...

Ujutro na prazan želudac i prije pranja zubi pljunemo u čašu čiste vode. Pričekamo 10 minuta da se slina slegne. Nakon 10 minuta vrijeme je za analizu rezultata.

Uz pomoć slike utvrđujemo obrazac našeg rezultata...

kandida

Ako je rezultat kao na slikama, to znači da postoji POVEĆANA VRIJEDNOST kandide u organizmu.

Ako pljuvačka pluta na površini vode, drži se zajedno, zbijena je, ne raspada se i ne ispušta niti, tada je pljuvačka ZDRAVA.

Kako se riješiti kandide?

Za istinsko eliminiranje kandide iz našeg organizma neophodna je prije svega zdrava i pravilna prehrana. Time su u potpunosti isključeni rafinirani ugljikohidrati koji su prečesto na jelovniku u prehrani suvremenog čovjeka. To uključuje sve šećere, slatkiše, pekarske proizvode, bijelo brašno i proizvode od njega, prerađenu hranu i hranu bogatu škrobom. Također treba izbaciti alkohol i ograničiti unos kofeina.

Uvođenjem takve prehrane kandida neće imati potrebnu hranu za razmnožavanje i s time povezano širenje. Dijeta će smanjiti količinu kandide, koja bez hrane umire, a prirodna ravnoteža organizma se ponovno uspostavlja.

Važno je znati da se na samom početku dijete simptomi mogu malo pogoršati jer izgladnjujemo kandidu i borimo se protiv nje. To se naziva Jarisch-Herxheimerova reakcija. Smiruje se kada kandida umre, tijelo se vraća u ravnotežu i konačno se osjećamo bolje.

Hrana za ponovno uspostavljanje ravnoteže u tijelu …

Osim namirnica koje se ne preporučuju na dijeti protiv kandide, postoje i one koje možemo bezbrižno konzumirati.

• ŽITARICE BEZ GLUTENA: kvinoja, proso, heljda, zob. Žitarice bez glutena često su manje obrađene i sadrže manje šećera, a istovremeno više vlakana, koja su našim crijevima potrebna za dobre bakterije koje mogu pomoći u uklanjanju prekomjernog rasta kandide.

• ULJA: Kokosovo ulje, maslinovo ulje, sezamovo ulje, laneno ulje, ulje konoplje. Ulja koja koristimo neka budu hladno prešana. Posebno djelotvornim protiv gljivica pokazalo se kokosovo ulje, koje se također može namazati na oboljela mjesta.

• BILJE I ZAČINI: Đumbir, ružmarin, kurkuma, češnjak, paprika, klinčići, papar, bosiljak, cimet, origano, kopar, majčina dušica. Bilje i začini puni su antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, dok začini poput cimeta sadrže tvari koje djeluju antimikotično – odnosno protiv gljivica. Najbolji je cejlonski cimet koji sadrži manje kumarina i može se koristiti u mnogim jelima ili jednostavno umiješati u probiotski jogurt, koji će doprinijeti većem broju dobrih mikrobioloških kultura.

• PROBIOTICI: Uz unos jogurta, kefira i fermentiranih namirnica poput kiselog kupusa, za regulaciju mikroflore možemo se pobrinuti i unosom kvalitetnog probiotika koji će nas opskrbiti većim brojem mikrobioloških kultura, što je posebno važno ako smo uzimali antibiotike koji bi mogli negativno utjecati na naš mikrobiom.

• PRIRODNE KISELINE: Više puta se počastimo sokom od limuna ili grejpom koji je odličan protiv kandide, a jedan od poznatijih domaćih lijekova je jabučni ocat koji uništava kandidu. Jabučni ocat bi po mogućnosti trebao biti neprerađen, prirodan, organski i nepasteriziran.

• PIĆE: Čaj od đumbira, čaj od mente, čaj od cimeta, kava od cikorije. Sve su to prirodni napici s antifungalnim svojstvima. Korijen cikorije sadrži 20% inulina koji je prebiotik, a time i hrana za probiotičke kulture. Umjesto kave možemo se počastiti kavom od cikorije koju možemo obogatiti cejlonskim cimetom.

• ZASLAĐIVAČI: Šećera se zaista moramo odreći, jer ga kandida najviše voli. Stevija i eritritol izvrsne su alternative koje zaslađuju jela.

Što je najvažnije u borbi protiv kandide?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan – to je zdrav način života. Najjednostavnije prehrambene smjernice protiv kandide su one koje uključuju zdravu prehranu i zdrav način života.

To možemo pojačati nekim začinima i namirnicama koje kandida ne voli, te dodati kvalitetan probiotik. Pritom pratimo svoje stanje, a ukoliko se simptomi ne poboljšaju, ne odgađaj posjet liječniku.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.