5 savjeta za prirodnu njegu kože

5 savjeta za prirodnu njegu kože

Skrivene tajne o prirodnoj njezi kože ...

Je li briga o prirodnoj kozmetici samo dio mode?

Je li to pravi put do lijepe i blistave kože?

Pa pogledajmo...

Na prvi pogled naša koža može izgledati kao »neprobojni prsluk« koji nas štiti od svih vanjskih čimbenika, uključujući neke - ne baš prirodne - kozmetičke proizvode.

A to baš i nije tako.

Cilj svakog kozmetičkog proizvoda upravo je prodrijeti do sloja gdje obavlja svoj "zadatak". Bilo da je riječ o proizvodu koji hidratizira, smanjuje utjecaj starenja ili djeluje na izlučivanje naših lojnih žlijezda.

Jednom kada se takav pripravak nađe u našoj koži slijedeća stanica je naš krvotok koji prenosi dio proizvoda po cijelom tijelu, čak i do stanica naših vitalnih organa.

Ako su ovi sastojci prirodni i bezopasni, onda nas ništa neće zabrinuti zbog ove činjenice. Međutim, ako su naše kozmetičke bočice pune nepoznatih sintetičkih sastojaka vjerojatno ćemo barem malo razmisliti.

Stoga bi ti željele objasniti u nastavku neke od čestih tajni i činjenica o prirodnoj kozmetici, tako da možeš održavati lijepu kožu bez unošenja štetnih tvari.

1. Prirodno JE učinkovito!

Ta činjenica podiže najviše prašine jer neki još uvijek vjeruju da ona prirodno ne može biti tako učinkovito kao što su to proizvodi koji su laboratorijski proizvedeni.

Najčešće probleme stvaraju konzervansi i kemikalije, poput parabena, ftalata, sintetičkih mirisa, mineralnih ulja, silikona i formaldehida, koji se dodaju u kozmetiku kako bi produžili njen vijek trajanja odnosno da se proizvod bolje razmaže, da ima jači i bolji miris te da je tako pristupačniji kupcu.

Svi ti kemijski sastojci mogu u kratkom roku doista učiniti vašu kožu boljom, ali dugoročno se nakupljaju u našem tijelu i mogu izazvati alergije, hormonalnu neravnotežu, pad imunološkog sustava, pa čak i mutacije stanica za koje se može pokazati da su kancerogeni.

Međutim, prirodni sastojci u sebi već sadrže vitamine, minerale i antioksidante jer su prirodni i ne predstavljaju opasnost za naše zdravlje.

Osim toga, našoj koži trebaju upravo ti sastojci kako bi ostala zdrava i blistava.

Istovremeno, sastojci u prirodnoj kozmetici ne pokušavaju ometati prirodne procese koji se odvijaju u tijelu, već ih maksimalno podržavaju.

Stoga ... prirodna kozmetika nije samo učinkovita, već je i SIGURNA.

2. Prirodno ne znači nužno i kvalitetu

Često smo svjedoci raznih kupovina kozmetike koje se u široj javnosti nazivaju "prirodnima". Međutim, kad provjerim od čega je izrađena, brzo ustanovim da se to odnosi samo na dio sastojaka koji još k tome nisu proizvedeni na ekološki način.

Stoga je potrebno biti oprezan ...

Kada odabiremo prirodno, ne znači da smo odabrali najkvalitetnije ako smo se odlučili za najjeftiniji proizvod. Najbolje je provjeriti kvalitetu sastojaka koji su se upotrijebili u proizvodu.

Stoga je važno pri odabiru kozmetike paziti da je iz ekoloških sastojaka i da ne sadrži nikakve dodane kemikalije.

3. Za svaki tip kože postoji primjereno ulje

Ako ste jedni od onih koji imaju problema s kožom kao što su npr. akne, velika je vjerojatnost da ćete se na spomen ulja zgražati. No, nisu sva ulja ista i nisu sva dobra za vaš tip kože. Za njih je jako važno znati koja su to ulja koja začepljuju pore, a koja s druge strane ne čine to.

Ako kokosovo ulje koristiš za njegu masne kože tada se vašoj koži ne radi usluga jer ono spada u ulja koja začepljuju pore.

S druge strane, možeš koristiti konopljino ili šipkovo ulje totalno bezbrižno. Ova ulja imaju umirujuće i regenerativno djelovanje na tvoju kožu zbog svojih protuupalnih svojstava.

Ako imaš suhu ili zreliju kožu možeš dodati šipkovom ulju arganovo ulje i tako dati pravu regenerativnu eksploziju s antiage efektom. 

4. I kozmetika bez parfema može imati lijep miris

Voliš li da kozmetika miriše? I mi isto. Ali, reći ćemo ti jednu tajnu... Jednom kada zauvijek odlučiš da više nećeš koristiti proizvode koji sadrže umjetne parfeme, radije ćeš odabrati one koji sadrže ekstrakte prave biljke (esencijalna ulja, hidrolate, ekstrakte voća ...). Tada ćeš shvatiti da parfemi zapravo smrde.

Najgori dio je što je kozmetička industrija počela koristiti parfem u gotovo svakom proizvodu - kreme, šamponi, gelovi za tuširanje, sredstva za čišćenje lica, tonici, lakovi za nokte, sredstva za čišćenje, osvježivači prostora - a sve kako bi prikrili miris kemijskih sastojaka koji su sadržani u tim proizvodima.

Parfemi ne samo da iritiraju našu kožu izvana, nego uzrokuju i ozbiljnije probleme poput alergija, migrene, astme, mučnine, poremećaja živčanog sustava, oštećenja jetre i bubrega.

Stoga ti savjetujemo da ih izbjegavaš što je više moguće i radije biraš proizvode koji sadrže ekstrakte pravog bilja i na taj način koristiš njihove ljekovite i terapeutske sastojke. 

5. Manje je više

Jedna od glavnih grešaka koju ljudi čine u kupaonici je to da imaju bezbroj proizvoda za čišćenje i toniranje, pravu kolekciju seruma i krema, a povrh svega toga čitav niz eksfolijanata i maski za lice.

I što su veći problemi s kožom, više proizvoda osoba koristi za rješavanje tih problema - učinak je upravo suprotan.

Naša koža ima vrlo važnu barijersku funkciju - štiti nas od mehaničkih čimbenika, UV zračenja, mikroorganizama, isparavanja vode i „upada“ tvari iz okoliša.

Pretjerano čišćenje i primjena agresivnih proizvoda može oštetiti funkciju barijere, uzrokujući gubitak vlage jer je barijera jednostavno ne može zadržati.

Najčešća posljedica je da koža postaje izrazito suha i sjajna, što uzrokuje brže starenje. Međutim, gubitak vlage može otići i u krajnost pretjeranog stvaranja sebuma - na taj način pokušavajući zaštititi kožu od gubitka vlage. Dugoročno gledano, to vodi do više akni i mitesera.

Zato je važno da kod čišćenja budemo nježni prema svojoj koži, posebice na licu. U isto vrijeme moramo je samo maziti proizvodima koji pojačavaju njezinu obrambenu funkciju - za koje je prirodna kozmetika puna antioksidansa sjajno sredstvo.

Ne treba nam bezbroj proizvoda već samo nježno sredstvo za čišćenje i/ili kvalitetan hidrolat koji će pružiti toniranje, ulje pogodno za vaš tip kože i neki prirodni ovlaživač.

Vjeruj mi ... tvoja koža će ti biti zahvalna. :)

Neka to bude sve za danas, ali ako želiš saznati koje proizvode za njegu kože preporučujemo mi Malince klikni OVDJE.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.