10 najčešćih pogrešaka kod pranja kose i kako ih ispraviti

10 najčešćih pogrešaka kod pranja kose i kako ih ispraviti

2

Pranje kose je osnovna navika svakog čovjeka. Iako se pranje kose čini kao rutinska stvar, svatko od nas nesvjesno radi pogreške prilikom pranja kose, a upravo radi tih pogrešaka je kosa beživotna, lomljiva i bez sjaja, a naše vlasište osjetljivo i nepredvidivo.

Da bi naša kosa vratila sjaj i izgledala kao da smo upravo izašli iz frizerskog salona, potrebno je izbjegavati 10 najčešćih pogrešaka za njegu kose.

1. Dnevno pranje

Stručnjaci tvrde da je kosu potrebno prati maksimalno 2-3 puta tjedno. Našem vlasištu je nakon svakog pranja kose potrebno određeno vrijeme da uspostavi svoju prirodnu ravnotežu i izlučivanje prirodnih ulja.

Ako često peremo kosu veća je vjerojatnost da će kosa postati suha, kod masne kose još masnija i bez pravog sjaja.

Sportašima i osobama koje se rekreativno bave sportom se je teže držati ovih smjernica, ali je svakako preporučljivo ograničiti pranje kose šamponom i nakon treninga isprati kosu čistom vodom kako bi se isprao znoj,a zadržao prirodni loj u kosi.

Između svakog pranja kose možemo upotrijebiti i šampon za suho pranje kose kada naša kosa treba čist i svjež izgled. Šampon za suho pranje možemo napraviti sami  od sastojaka koje imamo kod kuće i tako izbjeći sve štetne tvari koje se nalaze u kupovnim šamponima za suho pranje. Šampon za suho pranje će upiti masnoću i kamuflirati masno vlasište.

RECEPT:

U posudici pomiješamo 2 sastojka. Prvi osnovni sastojak je uvijek kukuruzni škrob (gustin),a drugi sastojak kojeg dodajemo prvome je ovisan o našoj boji kose.

Smeđa kosa > 100% kakao u prahu

Tamna kosa > mljevena kava

Crna kosa > aktivni ugljen

Crvena kosa > cimet u prahu

Plava kosa > kukuruznom škrobu se doda minimalna količina kakaa.

Sastojci se koriste u omjeru 1:1, a mogu se prilagođavati ovisno o nijansama boje kose.

Šampon za suho pranje nanosimo s velikim kistom za šminkanje.

2. Vrući tuš

Vrući tuš može biti prava relaksacija, no za našu kosu je vrlo poguban.

Vrući tuš naime može loše djelovati na našu kosu jer oštećuje kutikulu – vanjski sloj vlasi, te pritom  kosa gubi keratinske proteine i molekule boje. Najbolje je kosu prati mlakom vodom koja je puno prikladnija za našu kosu.

3. Greške koje činimo prilikom češljanja

Skoro pa svaka žena vrlo rado ponavlja istu pogrešku nakon pranja kose, a to je energično i grubo raščešljavanje. U tome nema ništa loše, no svakako je poželjno kosu češljati nježno.

Isto tako je vrlo važno da kosu počešljamo i prije pranja kose jer suha kosa nije toliko sklona oštećivanju vrhova kao mokra. Nakon pranja kosu nježno omotamo ručnikom i pustimo da ručnik upije vodu iz kose. Zatim krenemo polaganim pokretima raščešljavati vrhove i postupno raščešljavamo kosu prema vlasištu.

Ako je tvoja kosa ravna i tijekom sušenja ju ne uvijaš četkom, to možeš učiniti i nakon što kosu posušiš do kraja.

4. Presnažno masiranje vlasišta

Šampon će odstraniti višak prljavštine i masnoće koja se nakupila u kosi. Često se pogrešno misli da ćemo snažnim trljanjem vlasišta lakše odstraniti prljavštinu. No tome nije tako.

Pretjerano trljanje vlasišta može oštetiti vanjski sloj kose, te uzrokovati  nepravilan rad žlijezda lojnica ,svrbež vlasišta te ispadanje kose. Zato kod masaže budimo nježni, a umjesto kružnih pokreta radije masirajmo vertikalnim pokretima kako bi izbjegli stvaranje čvorova u kosi.

5. Nepravilan odabir proizvoda i njihovo nanošenje

Upotreba proizvoda na pogrešan način  može imati upravo suprotan učinak od željenog.

Šampon je namijenjen odstranjivanju prljavštine zato ga nanosimo od vlasišta kose prema dužini kose. 

Balzam je namijenjen zadržavanju vlage u vlasištu,a pravilno ga je nanijeti od sredine kose do vrhova.

Na tržištu postoje i šamponi koji djelotvorno odstranjuju prljavštinu, a istovremeno ne utječu na prirodnu ravnotežu vlasišta. Možete ga isprobati na svojoj kosi, ako mislite da trenutni šampon ne odgovara vašem vlasištu.

6. Nepravilno ispiranje

Priuštili ste si brzinsko tuširanje?

To ne znači da morate žuriti i s ispiranjem kose.

U prvom koraku ispiranja je dobro kosu močiti otprilike pola minute. To će odstraniti višak prljavštine i pripremiti kosu na čišćenje.

U drugom koraku je nakon nanošenja šampona i/ili balzama od ključne važnosti temeljito isprati iz kose sve preparate. I mali ostatci šampona ili balzama mogu dodatno iziritirati vlasište.

U trećem koraku isperite kosu hladnom vodom. To će stisnuti kutikulu – vanjski sloj, a istovremeno kosi pružiti poseban sjaj.

7. Redovito ravnanje i uvijanje kose

Promjene su poželjne i razbijaju našu rutinu, no prečestim ravnanjem i uvijanjem kose oštećujemo kosu do katastrofalnih razmjera. Obično je tako da uvijek želimo kosu imati kao netko drugi. Ako je naša kosa ravna želimo kovrče, dok oni s prirodno kovrčavom kosom žele savršeno ravnu kosu.

Naša kosa ne voli visoku temperaturu jer ona uzrokuje oštećenje kose. Kosa postaje suha, ispucana i beživotna te kao takva ne osigurava niti postojanost boje.

Bez obzira da li svoju kosu ravnamo ili uvijamo, savjetuje se da to činimo na što nižoj temperaturi ( ne više od 170°C) te kosu zaštitimo s balzamom namijenjenim očuvanju kose.

8. Previše proizvoda u prevelikim količinama

Radi više šampona naša kosa neće biti čišća. Može samo uzrokovati nakupljanje preparata i iritaciju vlasišta – stoga je važno koristiti primjerenu količinu.

Za kratku i tanku kosu koristimo kapljicu šampona veličine kovanice te čajnu žličicu balzama.

Za dugu i gušću kosu koristimo onoliko šampona kolika je debljina kose skupljene u rep, te balzama približno veličine jednog oraha.

9. Pretjerana sklonost jednom (starom) proizvodu

Još uvijek koristite proizvod kojeg ste koristili u osnovnoj ili srednjoj školi?

 Velika je vjerojatnost da jedan proizvod ne može odgovarati za cijeli život.

Naša kosa kao i vlasište se tijekom života mijenjaju, a na njih svakako utječu:

  • bojanje kose,
  • trudnoća, menopauza i hormonska neravnoteža
  • starenje

Obratite pozornost i promijenite šampon ukoliko primijetite promjene na kosi. Tako ćete ju održati zdravom, ljepšom i njegovanom.

10. Turban od ručnika

Vezanje i uvijanje kose u ručnik uzrokuje tenziju koja može dovesti do lomljenja i gubljenja kose.

Savjetujemo da mekim ručnikom tapkate po mokroj kosi,a prije sušenja fenom ju najmanje 10 minuta pustite na zraku. Izbjegavajte sušenje fenom.

Pridržavajte se gore navedenih savjeta i doprinijet ćete osjetno zdravijoj, sjajnijoj i općenito ljepšoj kosi.

Komentari (2)

Malinček Luka

Pokušajte s kokosovim uljem, utrljajte u vlasište i ostavite ga najmanje 1 sat. Zatim kosu dobro isperite.

Marijana

Ja imam problema sa masnom kosom i sa prhuti koji god sampon probala niti jedan ne odgovara mojoj kosi nazalost jer ja imam gustu i jaku kosu lp hvala