10 načina kako na prirodan način ojačati i potaknuti rast trepavica

10 načina kako na prirodan način ojačati i potaknuti rast trepavica

1. Češljanje

Zašto je korisno: Češljanjem trepavica se potiče prokrvljenost i stimulira rast.

Kako: Upotrijebite staru četkicu od maskare koju ste prethodno dobro očistili i oprali. Na četkicu nakapajte par kapi vitamina E i češljajte svoje trepavice od korijena prema vrhovima približno 3-5 minuta dnevno.

 2. Ulja

Zašto je korisno: Ricinusovo ulje, a isto tako i maslinovo te ulje od kokosa sadrže kiseline koje doprinose zdravlju folikula trepavica i čine ih ljepšim.

Kako: Kap ulja nanesite na čistu četkicu ili na prst pa razmažite po trepavicama prije spavanja. Možete koristiti jedno ili mješavinu više ulja. Savjetujemo upotrebu ricinusovog ulja jer dokazano potiče rast trepavica, obrva i kose.

3. Vazelin

Zašto je korisno: Vazelin umiruje i hidratizira suhe trepavice.

Kako: Pažljivo ga nanesite na trepavice uz pomoć četkice ili prstom te izbjegavajte kontakt sa sluznicom oka. Savjetuje se upotreba prije spavanja, a nakon buđenja temeljito umijte lice i oči. Trepavice će biti čvršće.

4. Zdrava prehrana

Zašto je korisno: Nedostatak vitamina može uzrokovati gubitak kose, trepavica i obrva.

Kako: U svoju prehranu unesite više proteina, vitamina i hrane bogate zdravim masnoćama: orašasto voće, bijelo meso, ribe, jaja, voće i povrće.

5. Zeleni čaj

Zašto je korisno: Zeleni čaj je bogat antioksidantima i vitaminima i sastavni je dio sastojaka mnogobrojnih kozmetičkih preparata kao što su šamponi i balzami protiv ispadanja kose.

Kako: Skuhajte šalicu jakog zelenog čaja i pustite da se ohladi. Blazinicu vate umočite u čaj i nanesite na vaše trepavice 2x na dan.

6. Aloe vera

Zašto je korisno: Sok i meso aloe vere odlično pospješuju jačanje kose i trepavica.

Kako: Iz svježeg lista aloe vere istisnite par kapi soka kojeg ćete zatim nanijeti na trepavice. Najbolje je pustiti djelovati preko noći i ujutro isprati. Možete koristiti mješavinu ricinusovog ulja i soka aloe vere.

7. Masaža

Zašto je korisno: Masažom se potiče bolje upijanje hranjivih tvari te stimulira rast trepavica.

Kako: Temeljito operemo ruke pa prste umočimo u maslinovo ili ulje od kokosa. Masiramo kapke i trepavice približno 5 minuta.

8. Maska od jaja

Zašto je korisno: Jaja sadrže biotin i vitamin B koji pomažu pri jačanju trepavica i sprječavaju njihovo ispadanje.

Kako: Pomiješajte 1 jaje i žlicu vazelina. Mješavinu nanesite na trepavice pa pustite djelovati nekoliko minuta i  isperite. Postupak ponavljajte 1 x na tjedan.

9. Dani bez make up-a

Zašto je korisno: Neke maskare sadrže u sebi tvari koje isušuju trepavice, a to se posebno odnosi na vodootporne maskare.

Kako: S vremena na vrijeme priuštite svojim očima malo odmora od make up-a i to najmanje jednom na tjedan. Isto tako se ne ustručavajte baciti stare posušene maskare jer mogu uzrokovati upalu oči.

I za kraj nekoliko brzih savjeta:

  • Pažljivo upotrebljavajte uvijač za trepavice kako ne bi oštetili korijen trepavica i napravili više štete nego koristi.
  • Ne očajavajte! Budite ustrajni i redovito njegujte trepavice jer nijedan lijek ne može napraviti čudo ako niste uporni. Prve rezultate očekujte kroz nekoliko tjedana jer trepavice rastu u nekoliko faza.
  • Isto tako je važna i genetika. Svakako je važno da redovito njegujete svoje trepavice, no morate se suočiti da ponekad jednostavno ne možemo protiv genetike. 
  • Dnevno izgubimo u prosjeku 4 trepavice. Ako opažate da vam trepavice opadaju u većoj mjeri obavezno se savjetujte s vašim liječnikom jer uzrok može biti i nepravilan rad štitnjače.

10. Čišćenje

Zašto je korisno: Ako ne uklonite maskaru prije spavanja vaše trepavice su podložne lomljenju te postaju krhke.

Kako: Temeljito uklonite sav make up. Za čišćenje možete koristiti prirodni Gel za čišćenje lica, koji je nježan prema koži ali nemilosrdan prema nečistoći.