10 savjeta kako da tijekom dana unesete dovoljnu količinu vode

10 savjeta kako da tijekom dana unesete dovoljnu količinu vode

 Da li i ti imaš problem sa nedovoljnim unosom vode tijekom dana?

Mnogo puta se sjetimo na vodu tek kada smo već dehidrirali, a na to nam ukazuje glavobolja, gubitak koncentracije i umor.

Ljudsko tijelo se sastoji od približno 55- 75 % vode koju tijekom dana gubimo i zato ju moramo nadoknaditi dovoljnim unosom vode kako bi naše tijelo optimalno funkcioniralo. Voda ima vrlo važnu ulogu pri izgradnji stanica u tijelu, održava stalnu tjelesnu temperaturu, sudjeluje u svim važnim procesima ljudskog organizma, pomaže pri otklanjanju toksina – štetnih tvari i nusprodukata iz organizma.

Kako nebi došlo do dehidracije, potrebno je piti dovoljnu količinu vode. U suprotnom možemo ugroziti naše zdravstveno stanje. Naše tijelo nas upozorava na dehidraciju već prvim znakovima glavobolje, nervoze, osjećajem gladi i umora što naposljetku vodi nakupljanju viška kilograma, vrtoglavici, razdraženosti pa na kraju i bolestima.

Dakle, često nismo ni sami svjesni da su naši problemi vezani za nedovoljan unos vode.

Koliko vode je dovoljno popiti tjekom dana?

Da bi osigurali dovoljan unos vode potrebno je popiti barem 30 ml tekućine na kilogram tjelesne težine. U ljetnima mjesecima, kada naše tijelo gubi još više tekućine, se savjetuje popiti još dodatnih 30% više od preporučenog prosjeka.

Kako bi tijekom dana osigurali svoj dostatan unos vode pomoći će nam smjernice prikazane u nastavku:

Tjelesna težina   (u kg)

Min. unos dnevne količine vode

50

1,7 l

60

2l

70

2,3 l

80

2,7 l

90

3 l

100

3,3 l

 

Sada znaš koliko vode je potrebno popiti da osiguraš svome tijelu dovoljnu dnevnu količinu vode.

Postoje neki trikovi koji će ti pomoći da postigneš dnevni cilj pijenja vode i na taj način osiguraš bolje zdravlje, koncentraciju, lijepu kožu i druge blagodati koje ti daje voda za piće.

Ovdje imam za tebe 10 savjeta kako da osiguraš svome tijelu dovoljnu količinu vode:

1. Neka voda uvijek bude u tvojoj blizini. Pored sebe uvijek imaj bočicu za vodu u koju ćeš odmah nakon što se isprazni, ponovno naliti  novu vodu. Staklene boce za vodu za višekratnu upotrebu  su odlično riješenje, na taj način ujedno i pratiš količinu vode koju si već popio/la.

Ako ti to okruženje dozvoljava, najbolje je da je tvoja bočica za vodu bude stalno otvorena kako ju nebi trebalo stalno otvarati i zatvarati.

2. Ako pripadaš onoj skupini ljudi koja ne voli piti vodu, vodi možeš dodati komadiće voća ili možeš napraviti kockice leda sa listićima mente. Na isti način možeš napraviti ledene lizalice sa dodatkom voća ili bilja po vlastitoj želji. Tako ćeš na zabavan način osigurati svome tijelu hidrataciju i unos vitamina.

Ako više voliš tople napitke, kombiniraj svoj dnevni unos tekućine sa biljnim nezaslađenim čajem. Za dovoljan dnevni unos pomoći će ti i ako jedeš u većim količinama svježe voće i povrće, odnosno hranu bogatu tekućinom.

3. Bez obzira na to gdje se nalaziš, neka ti postane navika da svaki puta nakon što koristiš toalet popiješ čašu vode. Na taj način ćeš nadoknaditi izgubljenu tekućinu. 

Ne zaboravi na unos vode kada piješ napitke koji djeluju diuretski, što znači da potiču izbacivanje tekućine iz tijela. Takav napitak je recimo kava. Kada piješ kavu obabezno popij i časšu vode.

4. Da bi si olakšali dovoljan unos vode pomaže nam i moderna tehnologija koja nudi velik broj aplikacija za praćenje dnevnih potreba za unosom tekućine, kalorija itd. Na tržištu su dostupni i pametni satovi ili narukvice koji te podsjećaju kada je vrijeme za vodu, a postoje i male spravice koje se mogu nastaviti na čašu ili bočicu za vodu pa te pomoću zvučnog ili svjetlonosnog efekta podsjetiti kada je vrijeme za novi gutljaj vode.

5. Ako nisi ljubitelj tehnologije i draži ti je staromodni način, na svoju bočicu za vodu napiši vremenske intervale u kojima moraš popiti određenu količinu vode. Na taj način ćeš kroz dan lakše pratiti da li si u određenom intervalu popio/la dovoljnu količinu vode.

6. Ako trebaš dodatnu motivaciju upotrijebi za pijenje vode zanimljive slamke kojima ćeš popiti više tekućine misleći kako si zapravo popio/la manje tekućine. Naravno izaberi slamke koje ne zagađuju okoliš.

7. Još jedno kreativno i neobično rješenje koje može pomoći pri motivaciji je pijenje iz neobičnih čaša. Probaj sa čašama na stalku za šampanjac ili martini. Neobičan način ispijanja vode možda u tebi pobudi želju i potakne svjest o dovoljnom unosu vode u tijelo.

8. Kada si na putu neka tvoja bočica sa vodom bude uvijek uz tebe. Ne zaboravi na nju i tijekom vožnje u autu, te svaki slobodan trenutak dok čekaš zeleno svijetlo na semaforu ili stojiš u koloni, iskoristi za gutljaj ili dva vode.

9. Ako vam je jedna od omiljenih aktivnosti sport, obavezno pijte puno tekućine prije vježbanja, a zatim popijte barem čašu tekućine svakih pola sata vježbanja. Možete dodati i npr. chia sjemenke koje vežu vodu za tijelo kako bi osigurale još bolju hidrataciju.

10. Uključite obitelj i prijatelje u izazov pijenja vode. Podrška djeluje kao velika motivacija jer promiče zdravu konkurenciju i međusobnu podršku. Pobjednik izazova koji pije preporučenu količinu tekućine svaki dan može npr. dobiti i nagradu. Čak i ako sami preuzmete izazov, na kraju se možete nagraditi i motivirati se za nastavak.

Stoga se nadam da će vam ovi savjeti pomoći.

Pa, živjeli,
Malinca Nastja *

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.