Koji su najbolji prirodni zaslađivači?

Koji su najbolji prirodni zaslađivači?

 Prirodni zaslađivači zdrava su alternativa za vrlo popularan i često korišten bijeli šećer koje   poznajemo i po imenu  "bijeli otrov". U usporedni s bijelim šećerom sadrže više hranjivih tvari jer nisu toliko prerađeni, imaju manju energijsku vrijednost, nizak glikemijski indeks, manje kalorija i ne uzrokuju učinak ovisnosti.

U Malincinoj ostavi možete pronaći slijedeće zdrave zaslađivače:

Stevija listići u prahu - listići stevije imaju sladak okus te se posušeni i mljeveni u prah koriste kao zaslađivač. Mogu ju upotrebljavati i dijabetičari. Glikozidi stevije smanjuju osjećaj gladi te tako reguliraju tjelesnu težinu. Osim toga stevija regulira krvni tlak, pomaže kod problema s kožom, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te smanjuje nastanak zubnog karijesa.

Lucuma – žuta sredina egzotičnog voća vrlo je slatka i bogata s karotenima među kojima je i beta karoten koji je snažan antioksidans te smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet.

Ksilitol ili brezin šećer - ima  vrlo sličan (sladak) okus kao i šećer. Je niskokaloričan zato je odličan za diabetičare i one koji se žele riješiti viška kilograma. Sprječava razvoj štetnih bakterija u usnoj šupljini, štiti zube te  ih opskrbi s minerali.

Kokosov šećer – sadrži minerale kao što je željezo, cink, kalcij, kalij, a osim toga sadrži i inulin koji je slabo topiv v vodi zato usporava apsorpciju glukoze u krv. Tako ima minimalan učinak na porast šećera u krvi i odličan je za dijabetičare.

Javorov sirup – pravi sirup od javora ima više hranjivih tvari od meda, a sadrži čak 54 antioksidansa koji sprječavaju i usporavaju nastanak slobodnih radikala koji uzrokuju dijabetes, rak  itd. Visok sadržaj cinka i mangana poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet.

Rižin sirup - je tekući i vrlo sladak. Sadrži puno minerala kao što je kalcij, kalij, magnezij, fosfor…), ne sadrži gluten.

Agavin sirup – zadnjih nekoliko godina postao je vrlo popularan zbog jakog slatkog okusa te ga zato upotrijebimo u manjoj količini za razliku od bijelog šećera. U kombinaciji s drugim namirnicama ma neutralan okus zato se ga može koristiti kod pripreme skoro svih jela.

Eritritol - prirodni zaslađivač koji je po izgledu i okusu vrlo sličan bijelom šećeru, a ima 0 kalorija i glikemijski indeks 0. Proizvodi se prirodnim postupkom fermentacije glukoze i pogodan je za sve koji žele smanjiti svakodnevan unos ugljikohidrata ili se riješiti viška kilograma, a osim toga mogu ga koristiti i dijabetičari.

Yacon - veći dio gomolja sastavlja vlakno inulin koju naše tijelo teško probavi i zato nema učinka na porast šečera u krvi te je pogodan za dijabetičare. Ima prebiotično djelovanje jer potiče rast korisnih bakterija u crijevu. Yacon mogu koristiti i oni koji imaju probleme s kandidom.

 

 kCal/100g 


 GI* 


 Slatkoća** 


Okus


Tekstura


Izgled


Bijeli šećer


398


68


x


sladak okus


kristalni prah bijele boje

beli sladkor

Smeđi šećer


380

64 jednako sladak  sladak okus po karameli kristalni prah svijetlo do tamno smeđe boje rjavi sladkor

Eritritol


0

0 jednako sladak  jednako sladak kao obični šećer kristalni prah svijetlo do tamno smeđe boje sukrin

 Stevija


278


0


30 x slađa


sladak okus, nema priokusa


prah zelenksate boje

stevia listi v prahu

 Yacon


320


1


jednako sladak


okus po karameli


prah bijele boje

yacon

 Lucuma


390


20


1/3 slađa


sladak i bogat okus


prah svijetlo narančaste boje

lucuma

 Ksilitol


240


8


malo manje sladak


sladak, na kraju malo kisel, nema priokusa


prah bijele boje

ksilitol

Kokosov šećer


376


35


malo manje sladak


nježan okus po karameli


Zrnati smeđi prah

kokosov sladkor

Javorov sirup


264


54


1/3 slađi

sličan okusu šumskog meda, pun sladak okus

malo manje gusta tekućina od meda, tamno smeđe boje

javorjev sirup

Rižin sirup


392


98


2/3 slađi


sladak ali ima dosta neutralan okus. Vrlo malo se osjeti okus po riži.


slična medu, svijetlo žute mutne boje

rižev sirup

Agavin sirup


304


15


1/3 slađi


na kraju ima malo pekući ili gorak okus


Tekuća, srednje guta, žućkaste boje slične biljnom ulju

agavin sirup

* glikemijski indeks
** u usporedni s bijelim šećerom

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.